Reklama
 
Blog | Matěj Brýdl

Jakými stranami prošli současní poslanci? 28 z nich bylo v KSČ

Z životopisů politiků a veřejně přístupných zdrojů jsem udělal přehled, v jakých stranách dříve byli současní poslanci. Celkem 65 poslanců z 200 bylo v minulosti členem jiné strany, než je teď.

Nejvěrnější jsou členové ODS a KDU-ČSL. Členy ODS jsou v tuto chvíli již všichni poslanci zvolení za tuto stranu. Z šestnácti z nich byli pouze tři členy jiných stran – ODA, SNK-ED a KDS. Ve Sněmovně sedí ale i 7 poslanců, kteří byli v minulosti členy ODS a nyní reprezentují jinou stranu. Konkrétně ANO, Úsvit, TOP 09 a ČSSD.

Ze čtrnácti lidoveckých poslanců nejsou členy strany dva zákonodárci. Jeden z nich byl v minulosti členem OF a EDS. Jediným poslancem, který je členem KDU-ČSL a byl někdy členem jiné strany, je Ludvík Hovorka, který byl krátce členem OF. Zatímco za lidovce sedí ve Sněmovně 12 jejich členů, tak v jiných stranách je dalších 8 bývalých křesťanských demokratů.

Většina poslanců zvolených za KSČM byla v minulosti členy KSČ. Členy nebyli zpravidla ti, kteří to vzhledem ke svému věku nestihli. Zajímavý je případ poslankyně Milady Halíkové, která byla nejprve členkou KSČ, později dva roky členkou KSČM. Následně stranu opustila a nyní je jako nestraník komunistickou poslankyní.

Reklama

 

Několik sociálně demokratických poslanců bylo členy středo-levých stran, sedm z nich KSČ. U tří z nich se ale uskutečnili poměrně zajímavé přesuny. Stanislav Huml byl členem KSČ, následně vstoupil do SNK-ED a na kandidátce VV byl zvolen do Sněmovny. Poté vstoupil do ČSSD. Bývalý starosta Prahy 12 a současný poslanec František Adámek si prošel čtyřmi levicovými stranami – KSČ, KSČM, SDL a nyní hájí barvy ČSSD. Třetí perličkou je herec Vítězslav Jandák, který vystřídal strany vlevo i vpravo – Republikánská unie, KDU-ČSL, ODS, ČSSD. Bývalí sociální demokraté nyní reprezentují ANO, KSČM a Úsvit.

 

Poslanci TOP 09 jsou často bývalými členy KDU-ČSL, popřípadě ODA. Dvě nové hnutí – ANO 2011 a Úsvit zastupují bývalí členové pravice i levice. V Úsvitu se sešli exčlenové KSČ, ČSSD, ODS a SNK-ED. ANO 2011 má stejnou bilanci, rozšířenou o OF, US-DEU, TOP 09, Zemědělskou stranu, EDS a Občany.cz. Za obě nové hnutí sedí ve Sněmovně také členové jiných stran a hnutí.

 

 

V současné Sněmovně je také hodně nestraníků. Je to zejména díky Úsvitu a ANO. Jedinou stranou, jejíž všichni poslanci jsou straníci, je ODS. Ještě v době konání voleb tomu tak ale nebylo – Petr Fiala, který možná bude příštím předsedou ODS, vstoupil do strany až po volbách.