Reklama
 
Blog | Matěj Brýdl

Proč nevolím spasitele Babiše

 

 

Andrej Babiš. Druhý nejbohatší Čech a nový spasitel české politiky. Tak ho vnímá velká část hlavně pravo-středových voličů. Podle některých průzkumů je z jeho ANO 2011 dokonce nejsilnější nelevicová strana v Česku. Je to způsobeno hlavně masivní volební kampaní a nebývalou snahou (Babišových) médií Babiše zviditelnit.

 

Ačkoli jsem pravicově smýšlející člověk, tak mám hned několik důvodů, proč spasitele a bývalého agenta StB z Bratislavy volit nebudu.

Když Babiš na začátku léta kupoval vydavatelský dům Mafra, do kterého spadá mimo jiné MF Dnes, Lidové noviny a jejich internetové zpravodajské portály, tak se dušoval: „Nedám jim interview, jako dal nedávno pan Bakala Hospodářským novinám. Já v žádném případě nikdy nebudu zasahovat do práce redaktorů v Mafře, ať si klidně píší, co chtějí.“ (Aktuálně.cz 27. 6. 2013). Ještě ten den ale volal do svých Lidových novin, aby vynadal redaktorovi za to, že nenapsal článek z tiskové konference ANO 2011. Po nátlaku médií a veřejnosti uznal, že to dělat neměl, omluvil se a slíbil, že se to nebude opakovat.

A Babiš slovo dodržel. A to dokonce celé prázdniny! Skutečně nevyšel žádný rozhovor v MF Dnes, ani v Lidovkách. Volební kampaň je ale volební kampaň. To je období, kdy jdou veškeré sliby stranou a vše se podřizuje jedinému cíly – uspět ve volbách. 69 dní od svého slibu o neposkytnutí rozhovoru svým novinám ale Babiš svůj vlastní slib, do kterého ho nikdo nenutil, porušil. Jako titulní článek na iDnes.cz vyšel 3. září rozhovor redaktora Václava Dolejšího se svým šéfem. Andrej se rozpovídal o tom, jakou plánuje kampaň, co chce v politice dělat a jak ho ve vstupu do politiky podpořil Jarda Jágr. Ten to později popřel s tím, že Babišův Agrofert sponzoruje kladenský hokej a Jágr za to účinkoval v reklamě na Vodňanské kuře. I tady tak Babiš spojil dvě věci, které by spojovat neměl – svou firmu a politiku. Babiš v jednom dnu udělal dvě věci, které slíbil, že dělat nebude – dal rozhovor svým novinám, ačkoli sliboval opak a lhal o podpoře Jágra pro ANO 2011. Od té doby je Babiš přibližně jednou za tři dny na titulce iDnes.cz. Která jiná neparlamentní, nebo i parlamentní strana takovou možnost má? Je to způsobeno rozkazy Babiše směrem k novinářům, nebo jde jen o servilitu jeho zaměstnanců? Za povšimnutí stojí i to, že Lidovky.cz píší o svém majiteli o poznání méně, než iDnes.cz. Možná to svědčí o charakteru novinářů – redaktoři z Lidovek vyjádřili nespokojenost už s prvním náznakem Babišova zásahu do média, kdežto redaktoři iDnes.cz pro jistotu píší o Babišovi i to, co není pravda.

Reklama

 

Další Babišův obrat přišel také na konci léta (29. 8. 2013), kdy prohlásil, že pokud se stane poslancem, tak se vzdá řízení Agrofertu.

Za necelý měsíc (22. 9. 2013) už své vyjádření poupravil s tím, že Agrofertu se vzdá jedině pokud by byl ministrem. Při poslancování by si řízení firmy ponechal.

 

Jak máme věřit člověku, který nedokáže dodržet slovo ani v takto banálních záležitostech?

Hnutí ANO 2011 sestavovalo kandidátky poměrně dlouhou dobu a na rozdíl od Úsvitu přímé demokracie působí profesionálně připraveno a ne tak, že je šito horkou jehlou. Na svých kandidátkách má spoustu uznávaných osobností. Například Martin Stropnický, Jiří Zlatuška a další. Na kandidátkách hnutí jsou ale i osobnosti, které rozhodně důvěryhodností neoplývají – rektor VUT Karel Rais, který se zapletl do kauz jako stavba rezidence Erasmus v Králově Poli, nebo udělení titulu MBA brněnskému primátorovi Onderkovi, který má velké otazníky ohledně svého předchozího studia. Pravicoví voliči by si měli všimnout také Martina Dudly, který za ANO kandiduje a je zároveň koordinátorem pro okres Ústí nad Orlicí. Ve 36 letech je už bývalým členem KSČM a bývalým komunistickým krajským zastupitelem. Vzhledem k napojení Bureše Babiše na StB se ale není čemu divit.

 

Česká politika opravdu potřebuje změnu – nový impuls. S marketingovými projekty Andreje Babiše ani Tomia Bárty cesta ale nevede. Ačkoli to zní neuvěřitelně, tak pořád v české politice existují více, či méně rozumné alternativy pro pravicové (TOP 09, Svobodní), středové (Změna, KDU-ČSL, SZ, Piráti) i levicové voliče (Sobotko-Dienstbierova část ČSSD).

 

Ještě k doplnění:

Rozhovor s bývalou místopředsedkyní ANO 2011 Hanou Greplovou – http://zpravy.ihned.cz/c1-60497990-hnuti-ano-2011-hana-grepova-miliardar-andrej-babis-

E-mail předsedy oblastní organizace ANO 2011 Petra Jetmara – https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1374156_147761298767942_694630512_n.jpg